Overal ter wereld lopen de meest mooie autoroutes. Spectaculaire wegen die lonken om je bestemming met de auto te verkennen. Uiteraard kent Portugal ook geweldige routes voor een roadtrip. Dit keer lees je over de legendarische EN2 of N2, de langste nationale weg van het land met tal van hoogtepunten. Bem vindo op de Portugese Route 66.
Publicatiedatum: 4 oktober 2020
De N2 of EN2, die officieel de Estrada Nacional n° 2 heet, is maar liefst 738 kilometer lang. De weg slingert door het hart van Portugal vanaf het plaatsje Chaves, op steenworpafstand van de Spaanse grens in het noorden, naar beneden tot Faro in het diepe zuiden.
Onderweg bezoek je 33 gemeentes die allemaal een ander landschap en eigen, unieke bezienswaardigheden kennen. Reken maar op een roadtrip met een wonderlijke mix tussen ruige natuur en cultuur.
N2 bij Santa Comba Dão. Foto: Gerrit Kulik.
Boek je liever een kant-en-klare rondreis door Portugal, inclusief logeeradressen, vliegticket en huurauto? Kijk dan bij:
Om deze volledige roadtrip op je gemak te maken, zonder van de ene bestemming naar de andere te razen, is 7 tot 10 dagen een perfecte reistijd. Niet alleen je eindbestemmingen zijn interessant. Juist alles wat je onderweg tegenkomt maakt deze reis zo speciaal en de sightseeing in leuke plaatsjes.
De N2 is de rode draad in deze rondreis, maar soms wijken we van de route af. Sommige bezienswaardigheden mag je echt niet missen als je er zo dichtbij bent. Die speciale plekken vragen dus om een kleine, maar prachtige omweg.
Landelijk tafereeltje langs de N2. Foto: Gerrit Kulik.
Meestal ga je niet direct aan het begin van je reis op zoek naar een souvenir, maar nu wel! Iedereen die een rondreis over de N2 maakt, kan een speciaal geel N2-paspoort ophalen bij het toeristenbureau in Chaves. Tijdens je reis kun je stempels krijgen in de plaatsen die aan de route liggen. En ook nog eens handig: in het paspoort staan allerlei leuke tips voor onderweg.
In de speciale route die we voor je hebben uitgestippeld, kom je trouwens niet langs álle stempelplaatsen. Bekijk hier alle officiële stempellocaties van de N2.
Voor de meest klassieke autoroute van Portugal blijf je lang in het binnenland. Uiteindelijk kom je pas bij Faro uit aan de kust. Daarom raden we deze route niet aan in juli, augustus en begin september, als het in de Alentejo en het binnenland van de Algarve al snel tegen de 40 graden loopt. Het voor- en najaar is daarom heel geschikt voor een roadtrip over de N2. Ook de kleuren in de natuur zijn dan op z'n mooist!
Lente in de regio Alentejo: frisgroene velden en talloze bloemen. Ideale tijd voor een roadtrip door Portugal.
De N2 die vier bergketens, vier UNESCO-werelderfgoedlocaties en elf rivieren doorkruist, was klaar in 1950 in de vorm zoals we die nu kennen. Een tijd waarin navigatiesystemen nog niet bestonden. Daarom staan er langs de route overal bordjes met hoeveel kilometer je al hebt afgelegd. Zet alle apparaten dus maar uit, want verdwalen op de N2 kan gewoon niet ;-)
De snelheid die je in Portugal op de N-wegen mag rijden, is buiten de bebouwde kom maximaal 90 km/uur.
Informatiebord en kilometerpaaltje langs de N2. Op dit informatiebord vind je de route, bezienswaardigheden, logeeradressen en restaurants in de plaats waar je bent. De hoeveelheid informatievoorziening verschilt per regio. Foto's: Gerrit Kulik.
Als je een fly & drive maakt, is de kans groot dat je aankomt in Porto. Een heerlijke stad vol cultuur en goede restaurants. Een volmaakte start van je roadtrip door Portugal. Maar het is ook leuk om nog een paar dagen extra in deze wereldstad aan de Costa Verde door te brengen.
Het beginpunt van de N2, de Romeinse stad Chaves, is goed bereikbaar vanaf Porto. Via de snelweg ben je er in ongeveer 1,5 uur. Als opwarmertje voor al het moois dat komen gaat, is de stad Guimarães nog een interessante stop met haar paleis, kasteel en gezellige centrum. Je bent daar op de geboortegrond van Portugal.
Gezellig Guimarães ligt niet langs de N2, maar het stadje is wel een mooie stop voor wie de roadtrip start vanaf vliegveld Porto.
Zodra je Chaves binnenrijdt, ben je echt op de eerste etappe van de N2 aangekomen. Maar eerst is het tijd voor een leuk logeeradres. Wij raden Ester Guest House aan. Boa noite!
Begin de dag goed met een stadswandeling. De naam Chaves betekent sleutel in het Portugees en de stad is rond thermale bronnen gebouwd. Vlakbij de oever van de Rio Tâmega, in de Jardim do Tabolado, ontspringt de bekende bron. De temperatuur van het water kan zelfs oplopen tot 76 graden. Wie wel houdt van een luxe uitstapje, kan een behandeling met het gezonde bronwater ondergaan bij Termas de Chaves.
Ponte de Trajano in Chaves.
Naast de mooie brug Ponte de Trajano is het centrale plein, Praça de Camões, dé plek waar de bezienswaardigheden van Chaves te vinden zijn. Er staan twee kerken, het fraaie stadshuis en er zijn leuke terrassen voor een kleine pauze voordat je je rondreis vervolgt. Ook een oude, vierkante toren die overgebleven is van het kasteel uit de 10e eeuw, ligt in een prachtige tuin achter het stadsplein. Klim naar boven om van het uitzicht over de bergen van Trás-os-Montes te genieten.
Extra: heb je meer tijd? Ga op ontdekkingstocht in deze ruige bergregio. Ook fantastisch voor wandelaars.
Volg na de lunch de bordjes N2 om richting Vila Real te rijden, een klein plaatsje dat bekend staat om de landhuizen en kerken. Het landhuis Casa de Mateus werd wereldberoemd door de afbeelding op de etiketten van Mateus-rosé, die in de platte ronde flessen.
Casa de Mateus in Vila Real is beroemd van de rosΓ©-etiketten.
Verder zuidwaarts kom je in prachtige wijngaarden van de Douro-vallei terecht. Het dorpje Peso da Régua ligt aan de gelijknamige rivier en is het centrum van de port productie in het schitterende gebied. Op de vele terrasvormige heuvels groeien de druivenplanten volop. Naast het proeven van de port, kun je in Peso da Régua een boottochtje over de Douro maken naar Pinhão of in een historische stoomtrein stappen.
De N2 voert je ook door de schitterende Douro-vallei.
Vandaag is het eindpunt Lamego. Het is de culturele hoofdstad van de regio, dus dat belooft wat! Vanaf Peso da Régua is het slechts nog 18 kilometer rijden. Het heiligdom op de heuvel, Santuário de Nossa Senhora dos Remédios, is het hoogtepunt. Maar ook de kathedraal is een mooie stop. En veel kerken in Lamego zijn bekleed met de alom gewaardeerde Portugese tegeltjes.
Overnachtingstip: The Wine House Hotel - Quinta de Pachecha.
Santuário de Nossa Senhora dos Remédios in Lamego.
Een volgende charmante stad staat op de planning. Op naar het goed bewaarde historisch centrum van Viseu. Een rit van iets meer dan een uur door de provincie Beira Alta.
Slenter in de stad door de kronkelige straatjes tot aan Sé Catedral de Viseu, op het centrale plein Adro da Sé. Wist je dat deze stad de hoogste levenskwaliteit van Portugal kent? Begrijpelijk dus als je besluit om nog even in het gezellige Viseu te blijven.
Bij de volgende accommodaties kun je ook direct je N2-paspoort laten afstempelen: Avenida Boutique Hotel, Hotel Grao Vasco en Pousada de Viseu.
Voor wie hier uitgebreid de benen wil strekken: in Viseu is ook het startpunt van een bijzondere wandel-/fietsroute over een oude spoorlijn: de Ecopista do Dão. In het stadje kun je op verschillende plekken fietsen huren.
Het historische centrum van Viseu.
Extra tip: laat je verrassen door de spectaculaire natuur van de Serra da Estrela . Deze hoogste bergketen van Portugal ligt ten westen van Viseu. Natuurliefhebbers weten niet wat ze zien; rotsblokken in allerlei vormen, ravijnen, slingerende weggetjes en indrukwekkende bossen.
Uitzicht onderweg van Viseu naar Penacova: de oude brug (ponte velha) over de rivier de Dão bij Santa Comba Dão. Foto: Gerrit Kulik.
Rijd je liever vanuit Viseu verder over de N2? Dan kom je bij het dorpje Penacova. Het uitzichtspunt Penedo do Castro geeft een schilderachtig zicht op de Mondego-vallei waar de grootste rivier van het land doorheen stroomt. Avonturiers stappen in Penacova in de kayak of de kano om vanaf de Mondego-rivier de fotogenieke omgeving te verkennen.
Overnachtingstip met veel rust, uitzicht op de bergen en een zwembad: Quinta Lagares.
Wederom wijk je vandaag een klein stukje af van de N2 om de prachtige universiteitsstad Coimbra te bekijken. De stad bestaat uit een hoger gelegen deel en een lager gelegen deel en herbergt de oudste universiteit van Portugal die heel terecht op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Naast indrukwekkende gebouwen bezoek je daar ook de grootste botanische tuin van het land.
De universiteit van Coimbra.
Het oude stadsdeel is ommuurd en dat is een van de vele overblijfselen uit vervlogen tijden. In de sfeervolle straatjes in het centrum proef je de oudheid nog volop.
Maar ook de moderne tijd heeft een hoop gezelligheid in petto bij de vele lokale café's, bars en restaurantjes waar studenten graag vertoeven. Wie weet word je tijdens een stadswandeling wel getrakteerd op klanken van de fadomuziek die uit de deuren en ramen de straten in waaien.
Ga verder naar het deel rondom het levendige Praça do Comércio, het middelpunt van de stad. Tenslotte raden we je een boottocht aan over de Rio Mondego. Deze rivier ligt in het nieuwe deel van Coimbra.
Overnachtingstip voor een of twee nachten in het sfeervolle centrum van Coimbra: Epic Days Guest House.
Roadtrip over de EN2 per camper
(Foto: Gerrit Kulik)
De Route 66 van Portugal is een leuke en populaire route voor camperaars. Onderweg zijn ook genoeg fijne plekken om te kunnen overnachten, van gratis parkeerplaatsen waar je 's nachts mag staan tot camperplaatsen met voorzieningen en enkele campings.
De N2-weg is voor grote campers op sommige plekken wat smal, maar over het algemeen goed te rijden. Bij de omweggetjes die we in deze roadtrip beschrijven, hebben we de toegankelijkheid voor grote campers niet gecheckt.
Hierbij alvast een paar plekken langs de N2 waar je met de camper kunt overnachten.
Voor wie de N2 met de camper wil afleggen: in de reisgids Met de camper door Portugal - Van noord naar zuid via de N2 van Tina Reinders vind je lekker veel extra informatie. Van mooie zwemplekjes tot fijne restaurants, wandelroutes en meer.
Zodra je zover bent om afscheid te nemen van Coimbra, is het tijd om weer terug te keren naar de Portugese variant van de Route 66. Daarvoor rijd je via de N17 naar het oosten.
De N2 voert je vervolgens al slingerend dwars door de bergen in het groene hart van Portugal. Onderweg passeer je het enorme stuwmeer Barragem do Cabril in de rivier Rio Zêzere. De weg gaat hier zelfs over de imposante dam heen.
Barragem do Cabril.
Heb je zin in nog een kleine omweg, neem dan in Serta de afslag naar de N238 richting het westen. Zo'n 20 kilometer verderop is een bijzonder dorpje: Dornes, uniek gelegen op een schiereiland in het stuwmeer van Castelo do Bode. Een bosrijk gebied waar je in alle rust van de mooie natuur geniet.
Het dorpje Dornes.
Rijd langs dezelfde weg weer terug richting de N2 en maak de volgende stop in Sertã. Daar tref je een typisch landelijk plaatsje waar weinig bezoekers komen. Toch is het de moeite waard om de ruïnes van het kasteel te bekijken, vooral vanwege het mooie uitzicht over de omgeving. De brug Ponte da Carvalha ligt midden in de stad en is mooi om langs te wandelen.
Ponte da Carvalha, Sertã.
Ben je hier in de warmere maanden, dan is het stadsstrandje Praia Fluvial da Ribeira Grande een aangename plek voor verkoeling.
Je blijft vanaf Sertã de N2 volgen. Vlakbij het plaatsje Vila de Rei, dat exact op de route van de N2 ligt, tref je een bijzondere locatie aan: het geografische middelpunt van Portugal. De piramide die deze plek markeert, staat op 590 meter hoogte in de groene Serra da Melriça. Bij helder weer is vanaf dit uitkijkpunt zelfs de Serra de Estrela te zien.
Het geografische middelpunt van Portugal bij Vila de Rei.
Een stukje verder naar het zuiden kom je vlak langs een klein maar fotogeniek en kleurijk dorpje: Sardoal. Uit archeologische vondsten is gebleken dat deze plek al in de prehistorie werd bewoond.
Kleurrijk Sardoal. Foto: Vitor Oliveira from Torres Vedras, Portugal / CC BY-SA
Tot slot rijd je de N2 verder af tot aan Abrantes. Neem hier de afslag richting Tomar (via de N23).
In het artistieke Tomar, de eindbestemming van vandaag, schittert het beroemde kasteel van de tempeliers. Neem ook de tijd om het klooster Convento de Cristo te bekijken. Beide bezienswaardigheden zijn in 1983 door UNESCO uitgeroepen tot belangrijk erfgoed in Midden-Portugal.
Vanaf het klooster wandel je vervolgens in zo'n 15 minuten door het bos genaamd Mata Nacional dos Sete Montes naar de historische binnenstad. Bij het centrale plein Praça da República vind je allerlei gezellige restaurantjes.
Logeren in Tomar? Boek een nachtje in pension Lameira Da Longra.
Convento de Cristo in Tomar.
Extra: kun je de rondreis door het hart van Portugal verlengen? Maak dan een rit richting de Spaanse grens. Je kunt stoppen in Castelo Branco en het kleurrijke nationaal park Serra de São Mamede bezoeken. De schoonheid van de uitgestrekte natuur zal iedereen betoveren. Het park is een ideale locatie voor wandelaars om te genieten van afwisselende landschappen, adembenemende vergezichten en zeldzame roofvogels.
Via Abrantes kom je weer 'back on track' en rijd je zuidelijker via de N2 verder. Via Ponte de Sor slinger je hier de regio Alentejo binnen.
Je rijdt door een dunbevolkte regio met uitgestrekte velden, vruchtbare akkers, kurkeiken en olijfbomen. De naam van deze regio is afgeleid van de landelijke ligging, "além do Tejo" betekent in het Portugees "over de Taag".
UItgestrekte velden in de regio Alentejo. Foto: Gerrit Kulik.
Misschien heb je onderweg behoefte aan een frisse duik? Dat kan bij het weidse stuwmeer Barragem de Montagril.
Bij Montemor-o-Novo verlaat je de N2 weer even met zeer gegronde reden en volg je de A6 (tolweg) of N114 richting Évora.
Montemor-o-Novo, uitzicht vanaf het kasteel.
Évora is de eindbestemming van vandaag, de bekendste stad in de Alentejo. Qua historie is dit nóg een bonus tijdens deze rondreis door het Portugese binnenland. Want verschillende volkeren hebben hun sporen nagelaten in de stad. Het begint al met een Romeinse tempel en de zes kilometer lange stadsmuur die uit de Middeleeuwen stamt.
Het historische centrum van Évora.
En niet alleen Coimbra is een universiteitsstad, ook Évora trekt jaarlijks veel studenten. Ze volgen colleges in een prachtig gebouw met een 18e-eeuwse barokke kapel. Alles in de stad is te ontdekken op loopafstand. Ideaal, want op die manier kom je al wandelend allerlei pittoreske, smalle straatjes tegen. Er is zelfs een aquaduct waar huizen onder zijn gebouwd. Heel bijzonder om te zien.
Overnachtingstip Évora: Hotel Solar de Monfalim.
Extra: wil je meer van dit mooie gebied ontdekken? Er zijn steeds meer wandel- en fietspaden in de regio, bijvoorbeeld in de buurt van de stad Beja.
Eenmaal weer terug op de N2, ook wel 'de ruggengraat van Portugal', rijd je van het ene typisch Alentejaanse dorpje naar het andere.
Bij Santiago do Escoural ligt, zo'n 10 kilometer van de weg, de beroemde Cromeleque dos Almendres. Voor wie houdt van mysterieuze steencirkels à la Stonehenge zeker een omritje waard.
Cromeleque dos Almendres.
Het bijna 100 km verderop gelegen Aljustrel is zo'n kenmerkend wit stadje van de regio. Hier geniet je van een eindeloos uitzicht bij het hoog gelegen, idyllische Ermida de Nossa Senhora do Castelo.
Het stadje Aljustrel.
Ook Castro Verde is een korte pitstop waard. Voor liefhebbers van azulejos is de kerk Basílica Real de Nossa Senhora da Conceição een mooie onverwachte parel. Binnenin wordt op muurvullende tegeltableaus de Slag bij Ourique uitgebeeld.
Castro Verde met in het midden de verrassende basiliek.
Nog een stukje zuiderlijker in de Algarve ligt Loulé te wachten, even van de route af. De grote overdekte markthal met rode dak is de trekpleister van dit kleine dorpje. Elke zaterdag is er markt en dat trekt veel bekijks. Rondom de markthal liggen veel terrasjes, dus een adresje voor een heerlijke lokale lunch is zo gevonden. Bij de resten van het 12e-eeuwse, Moorse kasteel van Loulé heb je een leuk uitzicht.
De markthal in Loulé.
Een heerlijk plekje om de nacht door te brengen in de binnenlanden van de Algarve is: Loulé Coreto Guesthouse.
Nog maar een klein stukje rijden tot je eindbestemming van deze rondreis. Vanaf Loulé is onze tip om eerst naar Estoi te rijden. Bij het vlakbij de N2 gelegen Ruínas Romanas de Milreu zie je de resten van een Romeinse villa met bijgebouwen. Daarna kun je een stop maken in het dorpje bij het stijlvolle hotel Pousada Palácio Estói met fraaie tuin. De binnenkant is alleen te bezichtigen als je hier logeert. Leuk idee voor een luxe overnachting?
Het Palácio de Estói is inmiddels in gebruik als luxe pousadahotel.
Vanuit Estoi neem je het laatste stuk over de N2 om in het centrum van Faro uit te komen, de hoofdstad van de Algarve. Deze stad wordt weleens overgeslagen door bezoekers van de Algarve. Maar dat is echt zonde als je weet hoe leuk de binnenstad is. Een heerlijke plek om een halve dag doorheen te slenteren en verschillende koffie- en lunchstops te maken. Sla de haven niet over en het uitzicht vanaf de top van de kathedraal. Je kijkt uit over de schitterende wateren van de Ria Formosa.
Een fijn bed & breakfast midden in het centrum van Faro is Lemon Tree Stay. Wil je direct je paspoort laten stempelen, dan kan dat o.a. bij Hotel Faro & Beach Club en bij Eva Senses Hotel, maar ook bij het toeristenbureau of in het Museu de Faro.
Faro: uitzicht vanaf de kathedraal.
Extra: eenmaal aangekomen in het zonnige zuiden van Portugal, is een verlenging aan de mooiste kust natuurlijk best een goed idee.
Vanuit Faro zijn er twee opties. Je rijdt richting het westen van de Algarve, een gebied met ruige rotsstranden en levendige badplaatsen. Óf je zet koers naar het oosten van de Algarve, richting de grens met Spanje. Hier tref je een ander landschap en brede stranden aan in combinatie met leuke stadjes zoals Tavira en Vila Real de Santo António.
We wensen je alvast een onvergetelijke roadtrip toe!
Tekst op deze pagina: Anouk Hulsman.
Anouk woont al sinds 2018 een groot deel van het jaar in Portugal. Vanaf 2025 verruilt ze de Algarve voor Centraal Portugal. Ze gaat daar samen met haar vriend hun kleinschalige yogavakanties organiseren. Anouk bezoekt ook graag bijzondere plekjes in heel Portugal. En dat zijn er nogal wat π
Kant-en-klare rondreizen. Wil je een rondreis maken door Portugal, maar vind je het zelf samenstellen van zo'n vakantie te veel gedoe? Veel reisbureaus hebben complete rondreizen door Portugal in hun aanbod. Je vindt ze bij de rondreizen door Portugal - pakketreizen β
Rondreis Portugal: per auto van Porto naar de Algarve. Wil je Portugal écht leren kennen? Stap dan in de auto en maak een heerlijke roadtrip van noord naar zuid. Met deze tips kun je zelf een vakantie plannen van 14 dagen of meer. Zie: rondreis van Porto naar Algarve met de auto →
Rondreis van Porto naar Lissabon. Het is een klassieke route, de autorondreis van Porto naar Lissabon. Je ziet de twee mooiste steden van Portugal. Maar ook onderweg is er veel moois te bewonderen. Zelfs met de trein kun je deze trip maken. Zie: rondreis van Porto naar Lissabon →
Rondreis Algarve: routes & tips. Zelf je rondreis uitstippelen? Goed plan! In de Algarve kun je makkelijk 8 of 15 dagen rondreizen zonder je te vervelen. We hebben een paar mooie routes voor je samengesteld met handige tips. Die vind je bij deze rondreizen door de Algarve →
Met de auto naar Portugal: routes & tips. Op vakantie naar Portugal met de eigen auto is een ontspannen avontuur, ondanks de afstand. Met deze handige tips en mooie routes maak je een feestje van jouw autoreis naar Portugal →
Rondreis Azoren & eilandhoppen. Wil je alle vrijheid tijdens jouw rondreis naar de Azoren? Bepaal dan zelf langs welke eilanden en mooie plekjes je wilt eilandhoppen. Laat je inspireren door de routes en tips. Plan zelf je rondreis naar de Azoren →
Rondreis Madeira. Madeira is een bestemming met veel natuurschoon, een interessante cultuur en gezellige dorpjes. Kortom, hét perfecte eiland voor een kleurrijke rondreis, zeker voor natuurliefhebbers en wandelaars. Bekijk inspiratie voor een mooie rondreis op Madeira →
Handig artikel? Deel het op Facebook! Dank je wel :-)
→ Met de auto naar Portugal: routes & tips
→ Cacela Velha, iconisch minidorpje
→ Street art in Lissabon: de beste hotspots
→ Costa Verde, groene kust van het noorden
→ Rondreis per auto, van Porto naar Algarve
→ Rondreis Algarve: routes & tips
→ Portugal met kinderen: adresjes & tips
→ Algarve: mooiste plekken & vakantietips
Iets nieuws te melden? Neem contact op via info@portugal-vakantie.info.
Overzicht van alle vakanties →