Monsaraz Alentejo
 

Monsaraz, Alentejo - Een stap terug in de tijd

Monsaraz – Van ver doemen de contouren van het pittoreske middeleeuwse stadje Monsaraz op, dat bovenop een steile heuvel ligt, dicht bij de grens van Spanje. De wit gekalkte huisjes geven het stadje een vriendelijk aanzicht. Auto's zal je in Monsaraz niet tegenkomen. Maar wie op zijn gemak door de smalle met kinderkopjes geplaveide straatjes wil wandelen, kan zijn hart ophalen. In kleine winkeltjes worden lokale producten aan de man gebracht.

Straatje in MonsarazStraatje in Monsaraz

In het historische centrum van Monsaraz zijn nog resten te vinden van de Romeinse overheersing. Ook de Moren hebben hier hun sporen achter gelaten.

Door zijn ligging is Monsaraz eeuwenlang van groot strategisch belang geweest. Vanaf de achtse eeuw hadden de Moren de heerschappij, totdat Geraldo Sem Pavor (Gerard zonder vrees) ze drie eeuwen later verdreef. Hij droeg het stadje over aan de tempelridders.

Centraal in het stadje ligt de zestiende-eeuwse parochiekerk, de Igreja Matriz, met fraai vergulde altaren en beschilderde zuilen. De kerk is gebouwd in een mengstijl van barok en renaissance elementen. Voor de kerk staat als waarschuwing nog steeds een schandpaal.

Mooi uitzicht vanaf het hoog gelegen Monsaraz

De Rua Direita leidt naar het dertiende-eeuwse kasteel, dat jarenlang deel uitmaakte van de grensbeveiliging tegen Spaanse aanvallen. Op de binnenplaats van de burcht vinden regelmatig festviteiten plaats, waaronder stierengevechten. Vanaf de muren van het kasteel heb je een schitterend uitzicht over een met olijven, steeneiken en kurkeiken begroeid landschap.

Alquevameer en spectaculaire megalieten

Vanuit Monsaraz kan je genieten van een prachtig gezicht op het Alqueva meer, of zoals de Portugezen het noemen "El Grande Lago". Het meer is het grootse stuwmeer van Europa en het heeft meer dan 4 jaar geduurd voordat het meer zijn definitieve peil bereikt had.

Prachtig uitzicht op het AlquevameerPrachtig uitzicht op het Alquevameer

In de directe omgeving van Monsaraz zijn nog een aantal spectaculaire megalieten te zien, zoals de menhir van Outeiro, die bijna 6 meter hoog is. In Telheiro, ongeveer 4 km van Mousaraz, staat de Cromlech van Xerez, een menhir die bij de aanleg van het Alquevameer verplaatst is naar deze plek. De menhir heeft, in plaats van een ronde cirkel, een vierkante cirkel.

Cromlech van XerezCromlech van Xerez

Monsaraz lijkt al eeuwenlang te dromen, maar dat is schijn. Gezellige restaurants, wateractiviteiten op het Alquevameer en volop wandelmogelijkheden onder leiding van een Engelssprekende gids, maken dat Monsaraz zeker de moeite waard is om een kijkje te nemen.

Tekst op deze pagina: Elsa Frigge

Foto's op deze pagina (m.u.v. header): Trip Alentejo, organisator van tours in de Alentejo, ook Engelstalig. Voor meer info: dhr. Luis Lobato de Faria, telefoon: +351 965670853, e-mail: faria100@gmail.com

Accommodaties

Logeeradres Monte Saraz in MonsarazLogeeradres - Monte Saraz, Monsaraz, 18e eeuwse herenboerderij aan de voet van het middeleeuwse stadje Monsaraz. De monte is met zorg gerestaureerd. Ontspan en geniet van het zwembad en het unieke uitzicht op Monsaraz. Boeken incl. vliegticket, via Girassol.

Meer overnachten in Monsaraz en omgeving

Vakanties Monsaraz

Rondreizen & fly-drives met Monsaraz op het programma:

Authentieke Portugese quintaRondreis Monsaraz & de Sterrenbergen (Girassol, 9 dagen). Flydrive langs twee quinta's van Nederlanders. Het eerste verblijf is bij Monte Saraz, vlak bij Monsaraz in de Alentejo. Het tweede adres is een prachtige quinta aan de voet van de Serra da Estrela.

Authentieke Portugese quintaFly drive Lissabon & Monsaraz (Girassol, 8 dagen). Je start deze reis in bruisend Lissabon. Daarna geniet je van de rust en uitgestrektheid van de Alentejo. Hier verblijf je in een 18e-eeuwse herenboerderij aan de voet van het vestingsstadje Monsaraz.

Meer rondreis - fly drive Alentejo


← Alle artikelen over de regio Alentejo - Portugal


Leuk artikel? Deel het op Facebook! Dank je wel :-)