Ponte de Lima in regio Minho

Minho, Noord-Portugal

Minho, in het uiterste noordwesten van Portugal, telt vele bezienswaardigheden, zoals de heilige stad Braga en het Middeleeuwse Guimarães. Voor natuurliefhebbers en wandelaars is het indrukwekkende natuurreservaat Parque Nacional da Peneda-Gerês een 'must'.

Wijngaarden Noord-Portugal, Pinhão
Wijngaarden in het Douro-dal, Minho

In Minho proef je het traditionele Portugal. Je vindt hier kleinschalige landbouw, historie, religie en folklore. Dankzij regelmatige neerslag in het voor- en najaar, is Minho de groenste regio van Portugal. In de valleien groeien de druiven voor de karakteristieke Vinho Verde.

Costa Verde - Groene kust
Aan de Costa verde (Groene kust) vind je de minst ontdekte stranden van Portugal, al groeit het toerisme ook hier gestaag. Toeristische badplaatsen zijn ondermeer Esposende en Ofir. De badplaats Viana do Castelo is prachtig gelegen aan de monding van de rivier de Lima, in de schaduw van de Monte Santa Luzia (195m). De charmante stad is een sfeervolle combinatie van strand, vissershaven en historie. Viana do Castelo is beroemd om haar volksfeesten en eeuwenoude klederdracht. Een heerlijke plek om een dagje te slenteren door de oude straatjes en over schilderachtige pleinen.

Bom Jesus do Monte, Noord-Portugal
Bom Jesus do Monte

Religieus Braga en Bom Jesus do Monte
Met meer dan 30 kerken, het bisschoppelijk paleis en vele religieuze feesten is Braga de heilige stad van Portugal. Bijzonder is het even buiten Braga gelegen bedevaartsoord Bom Jesus do Monte.

De kerk is te bereiken via een gigantische dubbele zigzag-trap van 686 treden, gedecoreerd met beelden, kapelletjes en fonteinen. Een meer comfortabele manier naar boven biedt de 'elevador' of kabelspoorbaan.

Citânia de Briteiros, Minho, Noord-Portugal
Citânia de Briteiros

Citânia de Briteiros
Een bekende toeristische trekpleister in Minho is ook het Citânia de Briteiros. De indrukwekkende opgraving, een nederzetting uit de IJzertijd, is gedeeltelijk gereconstrueerd.

Verfrissende Vinho Verde
Uniek voor Portugal is de verfrissende 'groene' wijn: Vinho Verde. De jonge, licht sprankelende wijn vindt haar oorsprong in Noord-Portugal. Niet te versmaden: vinho verde van de tap (vinho verde pressão) tijdens een luie lunch met verse vis.

Wil je meer weten over deze speciale witte óf rode Portugese wijn, rijd dan (een deel van) de vinho verde-autoroute, Rota dos Vinhos Verdes. Deze toeristische, bewegwijzerde route is uitgestippeld door het productiegebied van de vinho verde.

Typsich Portugese koe in natuurpark Peneda-Geres
Natuurpark Peneda-Gerês

Natuurreservaat Parque Nacional da Peneda-Gerês
Een eldorado voor wandelaars en natuurliefhebbers is het 700 km2 grote nationale park van Peneda-Gerês aan de grens met Spanje. Woeste natuur en grillige bergketens, weelderige bossen en steile ravijnen wisselen af met traditionele dorpjes, kleinschalige landbouw en groene heuvels. De flora en fauna (waaronder wolven) zijn van grote schoonheid. Dwars door het gebied hebben de Romeinen 2000 jaar geleden een verharde weg aangelegd: de Via Geira. Delen hiervan, inclusief Romeinse zuilen en mijlpalen zijn bewaard gebleven. Bezienswaardig zijn ook de traditionele dorpen Soajo en Lindoso, met name bekend vanwege hun fraaie espigueiros.

Espigueiros

Espigueiros: graan- en maisschuren
Karakteristiek voor het landschap van de Minho, Noord-Portugal zijn de zogenoemde espigueiros. In deze opslagplaatsen van hout of graniet bewaren de boeren het maïs of graan, veilig voor vocht en ongedierte. De gebouwtjes, ook wel met een kruis op het dak, zijn soms net graftombes.

Haan van Barcelos, Noord-Portugal
De haan van Barcelos is het bekendste souvenir uit Portugal. De bont beschilderde haantjes kun je in het hele land in allerlei vormen kopen. Een bekende legende koppelt de haan aan de plaats Barcelos in Minho. Hier wordt ook de belangrijkste ambachtelijke & keramiekmarkt van het land gehouden.

Guimarães, geboortestad van Portugal
De eerste hoofdstad van Portugal, Guimarães, ademt nog de sfeer van de Middeleeuwen. In dit bijzonder gezellige stadje is het heerlijk wandelen door de levendige, smalle straatjes. Sfeervol is ook het historische plein Largo da Oliveira. Bezienswaardig zijn het grote kasteel uit de 10e eeuw en het vlakbij gelegen gotische paleis Paço dos Duques de Bragança.

Ponte de Lima
Het traditionele stadje Ponte de Lima is vooral bekend vanwege de prachtige Romeinse brug over de rivier de Lima. Ook de grote weekmarkt is een bezoekje waard.

Valença do Minho
Het dubbel ommuurde fort van Valença do Minho kijkt statig uit over de rivier de Minho en de plaats Tui in Spanje. Dit grensstadje is erg geliefd bij dagjesmensen uit Spanje. In het oude gedeelte vind je dan ook vele toeristische winkeltjes met ambachtelijk handwerk. Later op de avond, als de toeristen weer naar huis zijn, ligt het oude gedeelte van de stad er verlaten bij. Binnen de muren van het fort vind je een luxe overnachtingsplek: Pousada de São Teotónio.

Accommodaties Noord-Portugal

Bijzonder overnachten in Minho, Douro of Trás-os-Montes?
Kijk op Gastvrij Portugal:

Bed and breakfastBed & breakfast, hotels Noord-Portugal
(ook Nederlandstalige eigenaren)

Pousada Noord-PortugalPousadas (luxe, karakteristieke hotels) in Noord-Portugal
online reserveren)

Camping Noord-PortugalCampings Noord-Portugal
(ook Nederlandstalige eigenaren)

Glamping Noord-PortugalGlamping in Noord-Portugal
(luxe ingerichte tenten, pipowagens en meer)

Vakantiehuis Noord-PortugalVakantiehuizen Noord-Portugal
(ook Nederlandstalige eigenaren)


Bijzonder: Solares de Portugal
Logeren in karakteristieke, traditioneel ingerichte 17e en 18e-eeuwse huizen. Solares zijn vaak al honderden jaren in privé-bezit van dezelfde familie. De meeste Solares liggen in het noorden van Portugal. Meer Solares

 

Meer hotels, B&B
Meer pousadas
Meer vakantiehuizen

Vakanties Minho, Noord-Portugal

Rondreizen die (deels) door Minho, Noord-Portugal gaan

Pousada special Noord-PortugalBudget-TIP - Pousadarondreis Noord-Portugal (8 dagen, Girassol).
Pousada fly-drive voor een speciale prijs. Met overnachtingen in de pousadas van Guimarães (de 'geboortestad' van Portugal), Viana do Castelo, grensstadje Valença do Minho en Amares.

Rondreis Noord-Portugal (Primavera Reizen, 8 dagen). Tijdens deze fly drive ontdek je verrassend en veelzijdig Noord-Portugal. Je bezoekt Porto, rijdt door het prachtige landschap van de Douro-vallei en eindigt je reis aan het strand van Esposende.

Pousada rondreis Noord-PortugalPousadarondreis Minho (SNP, 8 dagen). Autorondreis met overnachtingen in luxe, traditionele pousada hotels. Je bezoekt Guimarães, de stranden van de Costa Verde en natuurpark Peneda Gerês. N.B.: je boekt zonder vliegticket, autohuur is optioneel.

Solaresrondreis Noord-Portugal, GirassolTussen de Minho en Douro-rivier (Girassol, 8 dagen). Geniet van prachtig Ponte de Lima, natuurpark Alvão en de wijngaarden aan de Douro-rivier. Tijdens deze flydrive rondreis overnacht je in solares: twee 17e-eeuwse landhuizen en een farmhouse aan de Douro.

Natuurgebied Peneda Geres, Noord-PortugalNatuur en traditie (Flextravel, 8, 10 of 12 dagen), fly-drive. Rondreis langs de mooiste steden en natuurgebieden van de Minho, met overnachtingen in typische Portugese solares. Fly drive is te verlengen met 2 dagen Lissabon en/of Porto.

Pousadas Minho & Paradores Galicië ( Flextravel, 15 dagen), rondreis langs pousadas in Noord-Portugal (Minho) en paradores in Noordwest-Spanje (Galicië).

Meer individuele (rond)reizen door Noord-Portugal
Meer individuele rondreizen door heel Portugal

Groepsreizen die deels door Minho gaan

Douro vallei, Noord-Portugal Het beste van Portugal (OAD, 11 dagen). Vlieg-bus groepsreis met een prachtige impressie van Portugal, ook veel van het noorden. Je bezoekt o.a. Porto, Guimarães, Viana do Castelo, Braga, natuurpark Peneda-Gerês, de Douro-vallei en Lissabon en omgeving.

Meer groeps(rond)reizen door Noord-Portugal
Meer groepsrondreizen door heel Portugal

Actieve vakanties & arrangementen in het noorden

Wandelrondreis door Minho, Noord-PortugalWandelvakantie Minho, wandelschat en bakermat (8 dagen, Oliva Travel). Rondreis met (huur) auto door de Minho, wandelen in het nationale park Peneda-Gerês, een van de mooiste wandelgebieden van Europa, en langs koningsstad Guimarães, bakermat van Portugal en werelderfgoed.

Wandeltrektocht door natuurpark Peneda-GeresWandelen in Nationaal Park Peneda-Gerês (9 dagen, Oliva Travel). Trektocht door ruige natuur (granietbergen, weidse hoogvlaktes en imposante rivierdalen) en rijk cultuurlandschap met terrassen, op palen gebouwde graanschuren, ommuurde wandelpaden, watermolens en 2000 jaar oude Romeinse weg.

Fietsvakantie door Minho, Noord-Portugal met KrasFietsvakantie De Minho, een Portugese verrassing (8 dagen, Kras). Individuele fietsvakantie met verblijf in prachtige landhuizen. Geniet van de mooie omgeving bij Ponte de Lima, Viana do Castelo en Porto. Met NL-talige routes, bagagetransport, ontbijt en 6x diner.

Reisgidsen & wegenkaarten

Lezen over Noord-Portugal

Wandelgids Noord-PortugalWandelgids Noord-Portugal (Op Lemen Voeten)
25 wandelingen door een van de mooiste wandelgebieden van Europa. Ook geschikt voor de fly-drive reiziger die iets meer wil.

Wandelgids Noord-PortugalReisgids Nord-Portugal(Michael Muller Verlag)
Duitstalige gids over alleen het noordelijke gedeelte van Portugal (2017).

Wegenkaart Noord-Portugal

Wegenkaart Noord-PortugalWegenkaart Portugal Norte (Michelin)

Meer reisgidsen en kaarten Portugal


Interessant artikel? Deel het op Facebook! Dank je wel :-)

Ja, stuur mij regelmatig inspiratie over vakantie in Portugal *
* verschijnt max 2x per maand.
Wij respecteren jouw privacy.
Laatste vakantienieuws & tips

Last minute Portugal - zomervakantie 2018
Zomer: all-inclusive naar Algarve of Madeira
Budget-TIP: Pousada rondreis v.a. € 495
Eenoudervakantie bij agro-turismo (juli '18)
Eten & drinken in Porto: tips van een local
Top 10: de mooiste plekjes van Portugal

Meer vakantienieuws & tips →

Iets nieuws te melden? Neem contact op via info@portugal-vakantie.info.

Overzicht van alle vakanties →
Uitgelicht
Logeeradres Noord-Portugal: Pousada São Bento, Gêres-Caniçada. Natuur Pousada op unieke locatie in het Nationaal Park Peneda-Gêres.
Budget-tip: Pousada Special. Rondreis-flydrive langs de pousadas van Noord-Portugal. In het laagseizoen te boeken voor een budgetprijs (via Girassol).
Meer reizen & accommodaties bij:
Gastvrij PortugalGirassol vakanties
FlextravelKras
Pousadas de PortugalSNP natuurreizen van ANWB
Oliva TravelBooking.com