Talha dourada in de 'gouden' kerken van Porto  

De gouden kerken van Porto

Sommige kerken in Porto loop je als toerist makkelijk voorbij. Niks bijzonders, zo lijkt het. Maar schijnt bedriegt. De wat sobere buitenkant wordt binnen ruimschoots gecompenseerd met overdadige gouden versieringen.  

'Talha dourada'. Een decoratiestijl uit de barok-periode, waarbij houtsnijwerk wordt overdekt met bladgoud. Het interieur van sommige kerken in Porto is er overdadig mee versierd. De twee mooiste voorbeelden zijn de Igreja de São Franscisco en de Igreja de Santa Clara.

Igreja de São Francisco

De vrij sobere buitenkant van de Igreja de São FranciscoDe vrij sobere buitenkant van de Igreja de São Francisco

Interieur van de Igreja de São FranciscoInterieur van de Igreja de São Francisco

Als je maar één kerk in Porto wilt bezoeken, laat het dan deze zijn. De Igreja de São Francisco, van oorsprong een gotische kerk, is gebouwd in de 14e eeuw. Pas in de 18e eeuw is het interieur overdadig versierd met het barokke talha dourada. Overal waar je kijkt, ook op de muren, plafonds en pilaren, zie je de gouden versieringen met uitgesneden engeltjes, vogels en wijnranken.

Op een van de altaren vind je een beroemd kunstwerk: de Boom van Jesse. Dit kleurige houtsnijwerk geeft de stamboom weer van Jezus Christus.

De kerk heeft geen religieuze functie meer, maar doet dienst als expositieruimte. Ook kun je hier regelmatig klassieke concerten bijwonen. In het bijbehorende klooster vind je een verzameling religieuze voorwerpen en schilderijen.
Adres: Rua do Infante Dom Henrique, 4050-297 Porto.

Igreja de Santa Clara

De binnenplaats van de Igreja de Santa ClaraDe binnenplaats van de Igreja de Santa Clara

De binnenplaats van de Igreja de Santa ClaraInterieur van de kerk Igreja de Santa Clara

Nog een mooi voorbeeld van de barokstijl is de Igreja de Santa Clara. Ook hier weer volop verguld houtsnijwerk. Vanaf de nabij gelegen stadsmuur (Muralha Fernandina) heb je een geweldig uitzicht over het oude gedeelte van Porto.
Adres: Largo 1º de Dezembro, 4000-404 Porto.


← Lees alle artikelen over Porto


Citytrip Porto

Citytrip Porto met Travelbird.nlVoordelige citytrips naar Porto (via Travelbird.nl). Als je op zoek bent naar een goedkope stedentrip naar Porto, check dan zeker de aanbiedingen van Travelbird.nl. Met steeds wisselend aanbod naar Portugal en altijd wel een of meerdere goede deals voor Porto.

Meer stedenreizen bij: Girassol vakanties, TUI, De Jong Intra vakanties en Bebsy.nl.

Rondleidingen & tours

Withlocals PortoOntdek Porto samen met een 'local'
Via Withlocals vind je enthousiaste Portugezen ('locals') bij wie je de mooiste ervaringen & tours kan boeken. Zin in een Harry Potter-tour, Urban Art-tour, fietstocht of kookworkshop?

Bajabikes PortoFietsen langs de highlights van Porto
BajaBikes biedt verschillende fietstours aan door Porto, onder begeleiding van een Engelstalige gids. Ook kun je hier een huurfiets boeken of meedoen aan de wandeltocht Porto Legends & Mysteries.

Overnachten Porto

Bord hotel PortoHotel of appartement boeken in Porto (via Booking.com). De ruimste keus uit leuke hotels en appartementen in Porto, meer dan 1.060! Lekker makkelijk en snel boeken, met superhandige recensies van eerdere gasten.

Rondreizen

Rondreizen die ook door Porto gaan

Rondreis Noord-Portugal (Primavera Reizen, 8 dagen). Tijdens deze fly drive ontdek je verrassend en veelzijdig Noord-Portugal. Je bezoekt Porto, rijdt door het prachtige landschap van de Douro-vallei en eindigt je reis aan het strand van Esposende.

Fly train citytrip PortoFly-train Porto & Lissabon (& Coimbra) met Girassol.
Citytrip naar de mooiste steden van Portugal. Met vliegtuig en trein, je hoeft dus niet zelf te rijden. Keuze uit verblijf in 3- of 4-sterren accommodaties.

Natuurgebied Peneda Geres, Noord-PortugalNatuur en traditie (Flextravel, 8, 10 of 12 dagen), fly-drive. Rondreis langs de mooiste steden en natuurgebieden van de Minho, met overnachtingen in typische Portugese solares. Fly drive is te verlengen met 2 dagen Lissabon en/of Porto.

Paleizenroute, Noord-PortugalDrie paleizen route (Girassol, 7 dagen). Bijzondere fly-drive langs drie Portugese paleizen. De route begint in Porto, met een verblijf in het 18e eeuws Palacio de Freixo. Daarna overnacht je in Hotel Palácio da Lousá (25 km van Coimbra) en Pestana Palace Hotel in Lissabon.


Meer individuele rondreizen door Portugal

Groepsreizen die ook door Porto gaan

Douro vallei, Noord-Portugal Het beste van Portugal (OAD, 11 dagen). Vlieg-bus groepsreis met een prachtige impressie van Portugal, ook veel van het noorden. Je bezoekt o.a. Porto, Guimarães, Viana do Castelo, Braga, natuurpark Peneda-Gerês, de Douro-vallei en Lissabon en omgeving.

Meer groepsrondreizen door Portugal

Reisgids Porto

Reisgids Porto, MichelinReisgids Michelin - Groene gids Porto weekend
Complete, maar toch compacte reisgids over Porto. Met uitneembare stadsplattegrond.

Meer reisgidsen over Porto


Leuk artikel? Deel het op Facebook! Dank je wel :-)

Ja, stuur mij regelmatig inspiratie over vakantie in Portugal *
* verschijnt max 2x per maand.
Wij respecteren jouw privacy.
Laatste vakantienieuws & tips

Last minute Portugal - zomervakantie 2018
Zomer: all-inclusive naar Algarve of Madeira
Budget-TIP: Pousada rondreis v.a. € 495
Eenoudervakantie bij agro-turismo (juli '18)
Eten & drinken in Porto: tips van een local
Top 10: de mooiste plekjes van Portugal

Meer vakantienieuws & tips →

Iets nieuws te melden? Neem contact op via info@portugal-vakantie.info.

Overzicht van alle vakanties →
Citytrips Porto
TravelBirdGirassol vakanties
De Jong Intra vakantiesBebsy.nl
TUI
Accommodaties Porto
Booking.com
Rondleidingen & tours Porto
Baja BikesWithlocals