• Monsaraz Alentejo
Op de hoogte blijven van alle acties & vakantienieuwtjes? Meld je aan:
Voornaam
Achternaam
           E-mail

Monsaraz, Alentejo - Een stap terug in de tijd

Monsaraz – Van ver doemen de contouren van het pittoreske middeleeuwse stadje Monsaraz op, dat bovenop een steile heuvel ligt, dicht bij de grens van Spanje. De wit gekalkte huisjes geven het stadje een vriendelijk aanzicht. Auto's zal je in Monsaraz niet tegenkomen. Maar wie op zijn gemak door de smalle met kinderkopjes geplaveide straatjes wil wandelen, kan zijn hart ophalen. In kleine winkeltjes worden lokale producten aan de man gebracht.

Straatje in MonsarazStraatje in Monsaraz

In het historische centrum van Monsaraz zijn nog resten te vinden van de Romeinse overheersing. Ook de Moren hebben hier hun sporen achter gelaten.

Door zijn ligging is Monsaraz eeuwenlang van groot strategisch belang geweest. Vanaf de achtse eeuw hadden de Moren de heerschappij, totdat Geraldo Sem Pavor (Gerard zonder vrees) ze drie eeuwen later verdreef. Hij droeg het stadje over aan de tempelridders.

Centraal in het stadje ligt de zestiende-eeuwse parochiekerk, de Igreja Matriz, met fraai vergulde altaren en beschilderde zuilen. De kerk is gebouwd in een mengstijl van barok en renaissance elementen. Voor de kerk staat als waarschuwing nog steeds een schandpaal.

Mooi uitzicht vanaf het hoog gelegen Monsaraz

De Rua Direita leidt naar het dertiende-eeuwse kasteel, dat jarenlang deel uitmaakte van de grensbeveiliging tegen Spaanse aanvallen. Op de binnenplaats van de burcht vinden regelmatig festviteiten plaats, waaronder stierengevechten. Vanaf de muren van het kasteel heb je een schitterend uitzicht over een met olijven, steeneiken en kurkeiken begroeid landschap.

Alquevameer en spectaculaire megalieten

Vanuit Monsaraz kan je genieten van een prachtig gezicht op het Alqueva meer, of zoals de Portugezen het noemen "El Grande Lago". Het meer is het grootse stuwmeer van Europa en het heeft meer dan 4 jaar geduurd voordat het meer zijn definitieve peil bereikt had.

Prachtig uitzicht op het AlquevameerPrachtig uitzicht op het Alquevameer

In de directe omgeving van Monsaraz zijn nog een aantal spectaculaire megalieten te zien, zoals de menhir van Outeiro, die bijna 6 meter hoog is. In Telheiro, ongeveer 4 km van Mousaraz, staat de Cromlech van Xerez, een menhir die bij de aanleg van het Alquevameer verplaatst is naar deze plek. De menhir heeft, in plaats van een ronde cirkel, een vierkante cirkel.

Cromlech van XerezCromlech van Xerez

Monsaraz lijkt al eeuwenlang te dromen, maar dat is schijn. Gezellige restaurants, wateractiviteiten op het Alquevameer en volop wandelmogelijkheden onder leiding van een Engelssprekende gids, maken dat Monsaraz zeker de moeite waard is om een kijkje te nemen.

Tekst op deze pagina: Elsa Frigge


Visit AlquevaFoto's op deze pagina (m.u.v. header):
Visit Alqueva,
organisator van tours in de Alentejo, ook Engelstalig.
Voor meer info: dhr. Luis Lobato de Faria,
telefoon: +351 965670853, e-mail: faria100@gmail.com


Vakanties Monsaraz

Rondreizen & fly-drives met Monsaraz op het programma:

Rondreis Alentejo TravelBirdRondreis Alentejo én Lissabon (5 of 7 nachten, TravelBird). Tijdens deze roadtrip leer je twee kanten van Portugal kennen: het adembenemend mooie en uitgestrekte landschap van de Alentejo én het levendige Lissabon. Je overnacht op een boerderij bij Monsaraz en in een 4-sterrenhotel in Lissabon. De reis is incl. dagelijks ontbijt, een wijnproeverij, kaartje voor hop-on hop-off bus in Lissabon, huurauto en vliegticket.

Meer rondreis - fly drive Alentejo


← Alle artikelen over de regio Alentejo - Portugal

 Leuk artikel? Deel het op Facebook! Dank je wel :-)
Laatste vakantienieuws & tips

Budget-TIP: Pousada rondreis v.a. € 495
Vroegboeken zomervakantie 2018
Special: de leukste vakanties met kinderen
Wintervakantie en Kerstreizen 2017-2018
Anders-dan-anders reisgidsen Portugal
Top 10: de mooiste plekjes van Portugal

Meer vakantienieuws & tips →

Iets nieuws te melden? Neem contact op via info@portugal-vakantie.info.

Overzicht van alle vakanties →