• Eiland São Miguel op de Azoren
Op de hoogte blijven van alle acties & vakantienieuwtjes? Meld je aan:
Voornaam
Achternaam
           E-mail

São Miguel op de Azoren, eiland vol uitersten

Wie aan de Azoren denkt, denkt niet meteen aan schitterende botanische tuinen, idyllische vissershaventjes en zwart-witte koeien die grazen op vulkanen. Toch is dat allemaal te vinden op het eiland São Miguel. En natuurlijk kun je er ook genieten van de overweldigende natuur, heerlijk wandelen, en dolfijnen en walvissen spotten.

Eiland São Miguel is weelderig groen en vol bloeiende planten.Eiland São Miguel is weelderig groen en vol bloeiende planten.

De Azoren liggen midden in de Atlantische Oceaan. De archipel betaat uit negen eilanden, waarvan São Miguel de grootste is. São Miguel wordt ook wel het "groene" eiland genoemd, en dat is niet voor niets. Op de weelderige bermen langs de wegen groeien spontaan de mooiste bloemen, waaronder verschillende soorten hortensia's.

De beste manier om São Miguel te verkennen is om een auto te huren. Geen grote, maar een kleine, omdat de binnenlandse weggetjes zeer smal en stijl zijn. Het eiland is in drie stukken te verdelen: het westen, midden en oosten.

Op het westelijk deel ligt de vulkanische krater Caldeira das Sete Cidades, die een omtrek heeft van 12 km. Als er niet te veel wolken hangen, ga dan eens naar het uitkijkpunt Vista do Rei. Van hieruit vertrekt ook een wandeling over de kraterrand. Op de bodem van de krater liggen zes donkergroene kratermeren en het dorpje Sete Cidades.

de vulkanische krater Caldeira das Sete Cidades.De vulkanische krater Caldeira das Sete Cidades.

In het midden van het eiland, in de buurt van het Lagoa do Fogo (vuurmeer), ligt het idyllische nationale natuurmonument Caldeira Velha. Een oase van exotische planten, met als hoogtepunt de mogelijkheid van een zwempartij in een warmwaterbron met waterval.

Warmwaterbron bij Cadeira VelhaWarmwaterbron bij Celdeira Velha (Foto: Henk Gonlag).

Stomende geisers en hete borrelende bronnen zijn ook in het oosten te vinden, bij de Cadeiras das Furnas. De grond is hier zo heet dat de eilandbewoners in de grond de cozido koken, een lekkere stoofschotel van groenten en vlees, die zes uur in de grond moet sudderen.

Eilandbewoners halen de Cozido-stoofpot uit de aardeEilandbewoners halen de Cozido-stoofpot uit de aarde (Foto: Henk Gonlag).

Walvissen en dolfijnen spotten

Vanaf de haven van Ponta Delgada vertrekken, mits de zee het toelaat, boten om walvissen en dolfijnen te spotten. Het krioelt in de wateren rondom de Azoren van leven. Het heldere water is niet koud en is daarom een ideale voedingsbron voor alles wat vliegt en zwemt. Vanaf de kliffen scheren Kuhls pijlstormvogels rakelings over de golven. Een unieke ervaring is het, als plotseling de eerste dolfijnen zich laten zien. Nieuwsgierig als ze zijn, blijven ze een tijdje met de boot meezwemmen. Grote opwinding ontstaat als de eerste rugvinwalvissen gesignaleerd worden. De grootste zeezoogdieren ter wereld komen af op het vele plankton dat de verschillende zeestromen hier bij elkaar brengen.

Dolfijnen dartelen rond de botenDolfijnen dartelen rond de boten (Foto: Henk Gonlag).

Herinneringen aan het rijke leven van weleer

De regionale hoofdstad van de Azoren, Ponta Delgada, laat nog steeds het rijke Portugese leven van weleer zien. Bijna alle grote monumenten zijn voorzien van een omlijsting van zwarte lavasteen, waardoor ze een uniek karakter krijgen. De indrukwekkende kerken en de witte huizen herinneren aan tijden van voorspoed, toen de haven van Ponta Delgada een belangrijke tussenstop was tussen Europa en de Nieuwe Wereld.

Monumentale gebouwen omlijst door zwarte lavasteenMonumentale gebouwen omlijst door zwarte lavasteen (Foto: Henk Gonlag).

Blikvanger is het imposante plein de Praça de Goncalo Velho Cabral, dat is vernoemd naar de eerste gouveneur van het eiland. De toegang tot de stad wordt gevormd door 3 grote bogen uit de achttiende eeuw. Ze geven een doorkijkje op de Igreja Matriz São Sebastião met zijn prachtige portaal in manuelstijl en kalkstenen beeldhouwwerken.

Igreja Matriz São SebastiãoIgreja Matriz São Sebastião (Foto: Henk Gonlag)

Al met al is São Miguel op de Azoren een prachtige bestemming voor een fijne vakantie. Maar neem ook regenkleding mee, want de natuur is niet voor niets zo uitbundig groen.

Gigantische bomen in botanische tuinenGigantische bomen in botanische tuinen (Foto: Henk Gonlag).

Vissersboten in idyllisch haventjeVissersboten in idyllisch haventje (Foto: Henk Gonlag).

Tekst op deze pagina: Elsa Frigge.


Vakanties São Miguel - Azoren

Eilandhoppen Azoren
Het bezoeken van meerdere van de 9 eilanden is een populaire manier van vakantie vieren op de Azoren, het 'eilandhoppen'. Een paar mooie reissuggesties.

Individuele rondreizen, fly drives - eilandhoppen Azoren

Flydrive Azoren, KrasFly-drive Azoren: Terceira, São Miguel, Faial & Pico (11 dagen, Kras). Ontdek 4 eilanden van de Azoren per huurauto. Je vaart of vliegt steeds naar een volgend eiland. Geniet van de natuur en onvergetelijke panoramas, ga walvissen spotten (optioneel) of toer over landweggetjes.

Flydrive Azoren, KrasFly-drive Azoren: Pico, Faial, Terceira & São Miguel (12 dagen, Kras). Toer in je eigen tempo over 4 prachtige eilanden van de Azoren. Je vaart of vliegt steeds naar een volgend eiland, hotels incl. ontbijt zijn geregeld. Geniet van de natuur en onvergetelijke panoramas, slenter door stadjes of ga walvissen spotten (optioneel).

Flydrive Azoren, KrasFly drive Azoren: combi São Miguel, Faial & Terceira (12 dagen, Kras). Reis langs ideale eilanden voor de wandelaar. Geniet van vulkanen, meren en hortensia's. Incl. vlucht, huurauto, hotels met ontbijt en 2 binnenlandse vluchten.

Bekijk alle fly drives en eilandhoppen Azoren bij Kras


Het eiland Pico op de AzorenGrand Tour Azoren, fly drive (15 dagen, Flextravel). Rondreis langs 5 eilanden: São Miguel, Terceira, Pico, Flores en Faial. Ontdek uitgebluste en werkende vulkanen, prachtige landschappen, natuur en stilte. Op sommige eilanden incl. huurauto. Op Teirceira en Faial maak je een jeeptour met gids.

Bekijk alle individuele rondreizen - eilandhoppen Azoren bij Flextravel


Groepsreizen Azoren - eilandhoppen

Groepsrondreis Azoren via Kras.nlGroepsrondreis Eilandhoppen Azoren (11 dagen, Kras). Genieten van vulkanen, natuur en cultuur. Tijdens deze groepsreis bezoek je 4 eilanden van de Azoren, waaronder São Miguel. Walvisspotten is optioneel. Met Nederlandstalige reisleiding.


Vakanties Azoren met vaste standplaats

Individuele fly drives São Miguel

Caloura Resort, 4* hotel op São MiguelFly-drive Azoren - São Miguel - Terra Nostra Garden Hotel (Kras). Verblijf in een 4*-hotel, gelegen aan de botanische tuin van Furnas. Geniet van het schitterende eiland, ook een ideale bestemming voor wandelaars. Inclusief autohuur. Mooie excursies zijn bij te boeken.

Bekijk alle flydrives naar São Miguel via Kras


Excursiereizen São Miguel

Excursiereis São Miguel, KrasExcursiereis Azoren - São Miguel (8, 11, 12 of 15 dagen, Kras) met verblijf in 4*-hotel aan de haven. Ontdek de prachtige natuur van de Azoren. Onder deskundige (Engelstalige) begeleiding maak je 3 excursies op het eiland. Excursie walvis spotten is optioneel.
 

Meditatiereis Azoren

Natuurreis São MiguelEnergie- & natuurreis Sao Miguel (1 week, Zeestroom). Ervaar de overweldigende natuur en energie van het eiland São Miguel tijdens unieke groepsreis. Veel aandacht voor ontspanning van lichaam en geest, o.a. door meditatie op mooie natuurplekken.
 

Individuele vliegreizen São Miguel (vaste standplaats)

Caloura Resort, 4* hotel op São MiguelCaloura Resort, 4* hotel (TUI). Toplocatie bovenop een klif met fenomenaal uitzicht over de oceaan en de zee groene omgeving. Geniet van de zachte zeewind op het terras bij het zwembad. Of daal af naar de zee voor een verfrissende duik.

Bekijk alle vliegreizen met accommodatie naar São Miguel via TUI


Accommodaties São Miguel

Waterval AzorenOvernachten op São Miguel (via Booking.com). Eenvoudig een accommodatie boeken op de Azoren, waaronder São Miguel.
 


← Alle artikelen over de eilanden van de Azoren

 Leuk artikel? Deel het op Facebook! Dank je wel :-)
Laatste vakantienieuws & tips

TIP: vroegboeken zomervakantie 2018
Wintervakantie en Kerstreizen 2017-2018
B&B van Belgen te koop, hartje Portugal
Anders-dan-anders reisgidsen Portugal
Special: de leukste vakanties met kinderen
Top 10: de mooiste plekjes van Portugal

Meer vakantienieuws & tips →

Iets nieuws te melden? Neem contact op via info@portugal-vakantie.info.

Overzicht van alle vakanties →
Reizen São Miguel - Azoren bij:
KrasFlextravel
TUI
Accommodaties São Miguel:
Booking.com